twitter
rss

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites
16 Απρ

Με τα λόγια του Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας χαραγμένα στο μυαλό μας: «Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού του, τη θάλασσα, και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει, είναι, ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή», οργανώσαμε μια εκδήλωση με θέμα την παράδοση. Την εκδήλωση επιμελήθηκε η μουσικός του σχολείου μας Βιβή Κοζιού και βοήθησε ο διευθυντής Αντώνης Παπαγεωργόπουλος.

Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκε η κα Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, λαογράφος και συγγραφέας. Επίσης ο κ. Σωτήρης Χελιδώνης λαϊκός μουσικός και ο Νίκος Κεραμάς, φοιτητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Ιωαννίνων, επίσης ερασιτέχνης μουσικός παραδοσιακής μουσικής.

‘Οπως πολύ εύστοχα είπε κατά την ομιλία της η κα Κοζιού:

«Με λίγα λόγια αν θέλαμε να ορίσουμε την παράδοση, θα μπορούσαμε να πούμε ότι εννοούμε τις πληροφορίες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά…  Την παράδοση, όπως καταλαβαίνουμε, τη διαμορφώνει ο απλός λαός ανάλογα με το πνευματικό και πολιτιστικό του επίπεδο. Είναι η κληρονομιά μας, οι αρχές και αξίες του λαού μας που περνάνε με έναν φυσικό τρόπο από γενιά σε γενιά με την παρατήρηση, το παράδειγμα, την συμμετοχή κ.α.

Αυτή η  μετάδοση στους μεταγενέστερους, ηθών, εθίμων, δοξασιών, διδαχών, αντιλήψεων, δραστηριοτήτων, πρακτικών αποτελούν το σύνολο της λαϊκής κληρονομιάς δια μέσω των γενεών, αυτά που λέγονται  «πατροπαράδοτα».

Με άλλα λόγια το σύνολο των στοιχείων του πολιτισμού(γνώση, έργα, αξίες, πρότυπα, τρόπος ζωής, έθιμα, ήθη), που μεταβιβάζονται από τη μια γενιά στην άλλη, καθώς επίσης «Παράδοση» ακόμη είναι ό,τι έχει επαναληφθεί πολλές φορές και έχει πλέον παγιωθεί».

Ο μαθητής μας Αλκιβιάδης Χελιδώνης (ΣΤ’ τάξης) και ο Σπύρος Πελτέκης (Ε’ τάξης), ανέλαβαν να παίξουν με το κλαρίνο δημοτικά τραγούδια του τόπου μας και οι μαθήτριες του σχολείου των μεγάλων τάξεων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Για την επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών- ενδυμασιών της περιοχής του Ασπροποτάμου, προσκλήθηκαν οι κυρίες Φανή Τριζώνη και Μαρία Μπάκα, οι οποίες έφεραν στο σχολείο μας γνήσιες ενδυμασίες της καθημερινής ζωής, αλλά και επίσημες του γάμου και των γιορτών.

Ενόψει Πάσχα παρουσιάστηκαν έθιμα και κάλαντα του Λαζάρου από την περιοχή των Χασίων που επιμελήθηκε η κα Βασιλική Γούλα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών και ευχαριστήριων επιστολών από τον διευθυντή προς τους συμμετέχοντες, καθώς και με τον μεγάλο χορό που χόρεψαν όλα τα παιδιά, από τη μελωδική φωνή του Νίκου Κεραμά, ο οποίος έπαιξε στο κλαρίνο και ορισμένα Πασχαλιάτικα τραγούδια ενόψει Πάσχα.

Η κυρία Β. Κοζιού χάρισε στο σχολείο μας το βιβλίο της «Παραδοσιακά Τραγούδια» της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, εμπλουτίζοντας τη σχολική μας βιβλιοθήκη.

Ακούστηκαν τα τραγούδια: Κραγκούνα, Ζαχαρούλα, Ήλιος, Καρακωστέικο, Κοντούλα Λεμονιά, Ζωναράδικος, Μαρουσιάνα, Στης Πικροδάφνης τον ανθό κ.α. Χορό δίδαξε η γυμνάστρια Ευαγγελία Κατσάρου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και χάρισαν στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς ενθουσιασμό, χαρά, ικανοποίηση και περηφάνια για τον τόπο μας και τις παραδόσεις του.

Αντώνης Παπαγεωργόπουλος

Comments are closed.