twitter
rss

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites
27 Μαΐ

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές από το αδελφοποιημένο σχολείο Osnovna Skola Njegos από το Νις της Σερβίας το διήμερο 24 και 25 Μαΐου 2023. Την μεγαλύτερη χαρά όμως είχαν οι μαθητές μας, γιατί θα φιλοξενούσαν τα «αδελφάκια» τους κι έτσι θα είχαν χρόνο να γνωριστούν καλύτερα. Την Τετάρτη ο διευθυντής Αντώνης Παπαγεωργόπουλος ξενάγησε τους Σέρβους εκπαιδευτικούς στην πόλη μας και επισκέφθηκαν το Μουσείο Τσιτσάνη, όπου έμειναν εντυπωσιασμένοι από το υλικό και τα εκθέματα. Την Πέμπτη ήρθαν στο σχολείο όπου έγινε προς τιμήν τους μια εξαιρετική εκδήλωση με τραγούδια και Σέρβικα ποιήματα. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία των εκπαιδευτικών Ιφιγένεια Καραγκούνη, Ηλέκτρα-Ευαγγελία Χατζέλα, Ελένη Κρομμύδα, Ελένη Μάντζαρη, Αγγελική Κουρίτα και Γιάννη Τραγάνη, να τραγουδάνε το πασίγνωστο στα Βαλκάνια Ederlezi. Ιδιαίτερα η μουσικός μας Βιβή Κοζιού άξιζε πολλά συγχαρητήρια, γιατί επιμελήθηκε όλη την εκδήλωση και την χορωδία των παιδιών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Ακολούθησε μπουφές με πλούσια εδέσματα. Στην συνέχεια ο αγαπημένος καλλιτέχνης των παιδιών Κοσμάς Παναγιώκας χάρισε σε όλα τα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους μια υπέροχη παράσταση Καραγκιόζη. Να σημειωθεί ότι αυτό το είδος θεάτρου δεν είναι γνωστό στην Σερβία και τους εντυπωσίασε η αλληλεπίδραση του καλλιτέχνη με το κοινό. Ακολούθησε επίσκεψη στο Φρούριο, στο Βαρούσι και η αποστολή επισκέφθηκε τον διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Χρήστο Τρικάλη.

Μετά πήγαμε στο Δημαρχείο όπου μας περίμενε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Λάππας. Είχαμε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και έγινε ανταλλαγή δώρων. Ο Δήμαρχος εξέφρασε την επιθυμία να γίνουν στενότερες οι σχέσεις μη την Δημοτική αρχή του Νις.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας με λεωφορείο πήγαμε στα Μετέωρα όλοι μαζί, γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί. Όλοι έμειναν έκπληκτοι με την ομορφιά των ιερών βράχων και το κατανυκτικό περιβάλλον των μοναστηριών. Το βράδυ έκλεισε με δείπνο στην ταβέρνα «Νικόλας» με γλέντι που κράτησε ως αργά το βράδυ.  Το πρωί της Παρασκευής όμως ήρθε η ώρα του αποχωρισμού. Όταν έφθασε το λεωφορείο για να πάρει τα παιδιά για το ταξίδι της επιστροφής στην Σερβία, οι μαθητές αγκαλιασμένοι έκλαιγαν γοερά και δεν ήθελαν να αποχωριστούν τους φίλους τους. Αυτό θα μείνει για πάντα στο μυαλό όλων μας. Με πόνο ψυχής μπήκαν τελικά στο λεωφορείο και πριν αναχωρήσουν επισκέφθηκαν τον μύλο Ματσόπουλου και το ξενοδοχείο Ανάντι για να απολαύσουν την θέα και τις ομορφιές της περιοχής μας. Εκεί υπήρξε αντίστοιχο κλίμα συγκίνησης με τον διευθυντή και τους Σέρβους που έκλαψαν από συγκίνηση που μας άφηναν. Γεμάτοι ωραίες εντυπώσεις και αναμνήσεις πήραν τον δρόμο της επιστροφής…

Comments are closed.